Reviews & blogs

Over bouillon van botten en lijnzaadbrood

Hemsley Hemsley

Op dit moment ben ik echt he-le-maal weg van de zusjes Hemsley. Oftewel het kookboek Hemsley Hemsley. Zij zijn ook van het lekkere eten en ondertussen zorgen dat wat je eet, goed voor je is. Jezelf voeden, energie geven en goed in je vel zitten.  

De zusjes zweren bij zelfgetrokken bouillon van botten of kipkarkassen. Zo'n  bouillon bevat veel gelatine, een eiwitbron tegen de afbraak van gewrichten en collageen wat weer heel erg goed is voor je huid. Het is een elixer tegen allerlei kwaaltjes en zeer voedzaam. Je eet de bouillon meteen op, vriest hem in en/of kookt er groente, rijst, quinoa kortom van alles in. 

Bouillon van botten

Sinds een paar weken heb ook ik de kunst van het ouderwets bouillon maken ontdekt. Of kunst, het is zo ontzettend simpel, daar stond ik echt van te kijken. Ik heb mijn hele leven toch altijd gedacht dat dat een hele toestand was, zelf bouillon maken. Maar niets blijkt minder waar...

Bouillon van botten bijvoorbeeld, maak je  heel simpel van een 1,5 liter water, 2 stukken bot van de biologische slager (hij/zij weet precies wat je bedoelt als je er naar vraagt), en wat laurier blad. Daarna zeef je het geheel om in te vriezen of iets anders mee te koken. Vooralsnog eten wij het hier meteen op. Ik doe er wat prei in , soms wat biologische soepballetjes zodat de kindjes het nóg lekkerder vinden. Op smaak brengen met wat zeezout en peper et voilá... Alsof je weer bij oma'tje thuis zit. En werkelijk waar, je kan er weer uren tegenaan.

Lijnzaadbrood

Een andere favoriet uit dit kookboek is het lijnzaad 'brood'! Ik ben dol op goed brood. Maar zometeen, wanneer de zon echt doorbreekt en we weer in de bikini gaan, is het toch best fijn om je hier enigszins prettig bij te voelen. En een makkelijke manier om net even wat strakker in het vel te zitten is rustig aan doen met de koolhydraten. Dus het brood even laten staan. Maar dat is soms best irritant. Dit lijnzaadbrood is de oplossing, geloof mij. Het stilt stilt je honger naar echt brood, het heeft namelijk een goeie bite. En het geeft je tegelijkertijd alle voordelen van lijnzaad. Het is goed voor je darmen, je stoelgang en zit vol met omega-3 vetzuren.

En het allerlekkerste is nog dat je na het eten van dit brood geen flauwe wegtrekker krijgt maar barstensvol goede energie zit. 

Echt het proberen waard! 

Lekker met wat (zoute) roomboter. Of mayonaise, alfalfa en tomaat. Of gewoon met kaas...

Het recept voor dit lijnzaadbrood staat vanaf donderdag op de site! 

Over HappyGoodFood

Bij HappyGoodFood maken we gezonder eten makkelijk voor je zodat je bruist van de energie en lekker in je vel zit.
Wie wil dat nou niet?!

Reageren