Reviews & blogs

Gewoon, normaal gezond eten. Hoe doe je dat?

Na alle commotie afgelopen week over het interview in het NRC met  Merel & Tessa van The Green Happiness voel ook ik de behoefte om 'iets' te schrijven over hoe ík dat dan zie, gezond eten. 

Ik merk namelijk bij mezelf dat ik een 'beetje moe' wordt van alles en iedereen die iets te zeggen heeft over gezond eten. En dan met name van de partijen die weer eens waarschuwen over wat je nou vooral wél en wat je vooral níet moet eten. En ik heb het niet specifiek over de meisjes van The Green Happiness maar over het totaal van verschillende partijen en personen die hier iets over te zeggen hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan David Wolve versus Martijn Katan, de Paleo aanhangers of de fruiteters als Julia Kang. Om er een paar te noemen. Sinds ik mij begeef in de wereld van het gezonde eten ben ik toch wel tot de conclusie gekomen dat er nergens zoveel tegenspraak is als in deze wereld. Iedereen bedoelt het goed maar roept wel weer nét iets anders en weet het nét weer beter. En ik word daar dus een 'beetje moe' van. En ik kan me voorstellen dat, wanneer je hier als leek mee wordt overspoeld maar wel iets gezonder wilt eten, je er op een gegeven moment echt niets meer van begrijpt. En denkt..laat maar hangen, dat gezonde eten. Vooral ook wanneer er allemaal ingewikkelde en tijdrovende recepten bij komen kijken. Want met name dat is iets waar ik vaak gewoon géén tijd voor heb! Net als vele anderen met mij denk ik. De combinatie van gezin en werken en alles wat daarom heen nog komt kijken, zorgt al voor genoeg ballen om hoog te houden. Hierdoor heb ik (helaas) geen tijd en/of zin om iedere dag lang in de keuken aan de slag te gaan met ingewikkelde recepten.

Maar gezond eten hoeft, wat mij betreft, helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. En goed en gezond eten helpt je nou eenmaal wél om je goed en energiek te voelen zodat je al die ballen beter hoog kan houden.

Maar hoe doe je dat dan, 'gewoon' en op een makkelijke manier toch gezond eten?

Ik heb de opleiding tot natuurvoedingsadviseur (klinkt misschien een beetje wollig maar is écht heel leuk) gedaan en bekijk eten door de 'natuurvoedingsbril'. Ik leg je hier uit wat dit betekent:

Basis principes van natuurvoeding:

Natuurvoeding is een bewuste manier van voedselproductie en voedselkeuze waarbij de volgende principes gelden:

- vers

Je gebruikt de producten van het seizoen en uit de regio. Er zit een zo kort mogelijke tijd tussen het oogsten en het eten van een levensmiddel. Er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van conserveringstechnieken en er wordt gekeken naar die techniek die het minste energie vraagt of kost.

Seizoensgebonden: planten die in de grond en in de buitenlucht groeien in een bepaald seizoen genieten de voorkeur. Dit vraagt minder energie dan groente of fruit uit een verwarmde kas. Daarbij smaakt een aarbei in de zomer van de koude grond ook echt lekkerder dan een aardbei in het voorjaar uit een verwarmde kas. En smaak zegt ook iets over voedingswaarde en aanwezigheid van inhoudsstoffen zoals bioactieve stoffen.

Regiogebonden: vanuit milieu oogpunt bekeken een goede keuze omdat het minder energie nodig is om de producten te verspreiden. De afstand van grond tot mond wordt dus zo kort mogelijk gehouden. Dat betekent dus geen haricot verts uit Afrika. 

- puur

Zo min mogelijk bewerkt en zonder toevoegingen. Dus maak gebruik van ongeraffineerde en 'volle' producten zonder toevoegingen.

- eerlijk

Eerlijk voor de aarde door milieuvriendelijk te telen. 

Eerlijk voor het dier, door het gebruik van groeihormonen en antibiotica te weren en ook het vermijden van knippen van ledematen, vleugels, staarten en hoorns.

Eerlijk voor de mens door fairtrade te verhandelen en de boer een eerlijke prijs te geven voor zijn inspanningen.

- biologische teelt

- telen op een gezonde manier voor zowel bodem, plant, dier en mens

- instandhouding en versterking van ecologische systemen en kringlopen

- in alle redelijkheid de relatie tussen omgeving en ontwikkeling waarborgen

- bescherming van de huidige en toekomstige generaties ten aanzien van gezondheid en welzijn.

In de natuurvoeding hebben biologisch dynamische producten de voorkeur boven EKO- producten

Valt iets voor te zeggen, toch?!

En op basis van deze principes kan je heel goed 'normaal' eten hoor :)

Door alleen al te kiezen voor pure producten zonder toevoegingen maak je al een grote stap op de weg naar gezond eten. Want in pure producten zitten geen verstopte suikers of andere gekke dingen. En als je nou ook nog genoeg varieert met de verschillende producten en zorgt dat je genoeg verse groente en fruit eet, dan ben je 'gewoon' goed bezig!

Kijk eens bij deze recepten. Allemaal simpel en echt heel normaal én snel te maken. Het verschil is alleen dat je ze bereid met goede, pure en volwaardige producten. Kies voor volkoren pasta ipv witte pasta. Ga naar een goede bakker die echt brood bakt (en geen suiker aan het brood toevoegt). Kies voor roomboter ipv margarine, kies liever voor één of twee keer goed biologisch vlees ipv iedere dag vlees uit de supermarkt. Eet twee keer in de week vette vis. Eet af en toe een handje rauwe noten, genoeg verse groente en fruit en varieer!

Laat de geraffineerde suiker staan en kies áls je suiker gebruikt voor de niet geraffineerde varianten en gebruik deze met mate.

En natuurlijk mag je af en toe heus wel iets 'slechts' eten, daar val je echt niet meteen van om. Ga voor de 80% gezond 20% minder gezond regel.

Laat je niet gek maken door voedingshypes en gebruik je gezonde verstand. Wees bewust van wat je eet en geniet ervan! 

Liefs, 

Jakomijn

    Over HappyGoodFood

    Bij HappyGoodFood maken we gezonder eten makkelijk voor je zodat je bruist van de energie en lekker in je vel zit.
    Wie wil dat nou niet?!

    Reageren